FALUSI SZÁLLÁSHELY ÉS GASZTRONÓMIAI SZOLGÁLTATÁSOK KIALAKÍTÁSA LULLA KÖZSÉGBEN
LillaLulla vendégház és kistermelői termékek

LillaLulla Gasztronómiai Blog

Tökéletes túrós pite - 80 éves recept

Tökéletes túrós pite - 80 éves recept

Nagyon egyszerű mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es években, amikor még Dr. Oetker gyár is működött hazánkban, viszont nem élt meg annyi kiadást, mint a Váncza. Régi recept, de abszolút időt álló, bármilyen évszakban és bármilyen alkalomra. Tovább »

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Banános zabpalacsinta gránátalmával

Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően "mindenmentes" verziókat találni, nekünk szerencsére semmilyen konfliktusunk nincs a laktózzal vagy a gluténnel, így kreáltam egy saját, "mindentbele" verziót. Persze az ökológiai lábnyoma ennek a változatnak sem kicsi (köszönhetően a banánnak, juharszirupnak és gránátalmának), de elhatároztam, hogy nyáron el fogom készíteni helyi alapanyagokkal is, a juharszirup pótlása lesz a legnehezebb, de addig kitalálok valamit. ;) Tovább »

Marinált paprika pesztós tészta

Marinált paprika pesztós tészta

Az ünnepek után nálunk január a kamra takarítás hónapja. Így kerültek a kezembe régebb óta feledésbe merült alapanyagok, például a nagynéném isteni marinált paprikája még 2014-ből és a nászúton vásárolt olasz orecchiette (fülecske) tészta. Időközben megtanultam magam is orecchiette tésztát készíteni, így szinte feledésbe merült ez a csomag. Ezekhez a kincsekhez még némi aszalt paradicsomot és mélyhűtött bazsalikomot hozzáadva gyorsan nyári ízeket sikerült varázsolni az asztalra. Tovább »

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Őszi zöldségerőleves sütőtökös tortellinivel

Bolognai tortellini LillaLulla módra, azaz házi készítésű tortellinik hús helyett finom sütőtökkel töltve, gazdag zöldségerőlevesben tálalva. Tovább »

Rukkola pesztós házi orecchiette tészta

Rukkola pesztós házi orecchiette tészta

A hétvégén tésztakészítő tanfolyamon jártam, pontosabban egyik kedvenc gasztroblogerem, Petike Petra a Tisztatészta blog szerzője és a Csipet kiadó által szervezett „Bevezetés a tésztaformák változatos világába” című gasztronómiai programon. Tovább »

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Sült céklás tészta camembert-rel és pirított dióval

Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az is szeretni fogja, aki eddig messziről kerülte ezt a szuper színes zöldséget. Tovább »

Superbowl menü: Ropogós csirkecsíkok háromféle mártogatóval és coleslaw-val

Superbowl menü: Ropogós csirkecsíkok háromféle mártogatóval és coleslaw-val

Sose volt az a nagy Amerika mániám, de mindig érdekelt, hogy mit rohangásznak ezzel a tojás alakú labdával "páncélban" az amerikai filmekben foci címszó alatt és miért őrül meg ezért mindenki? Pár éve aztán elém sodorta az élet és egész jó móka néha NFL meccset nézni, a Superbowl pedig szerintem kimondottan poén, fent maradni reggelig és közben sokat bűnözni, enni - inni jókat, közben beszélgetni, szurkolni. Ezért utána néztem és egészen sok szimpatikus amerikai ételt találtam, ezekből válogattam össze egy saját ízléshez igazított változatot. Ha valaki nem szereti a sportot, még kevésbé az amerikai focit akkor készítse el egy baráti beszélgetéshez, társasozáshoz, vagy házi mozizáshoz, hiszen tökéletes nassolni való! :) Tovább »

Barbecue szósz (chilis)

Barbecue szósz (chilis)

USA gasztronómiájának egyik legjobb terméke szerintem a barbecue szósz, melynek számtalan módozata ismert, tipikusan igaz rá, hogy ahány ház annyi szokás. Az általam kínált receptet sem kell szó szerint betartani, a megadott fűszerekkel nyugodtan zsonglőrködhet mindenki kedve szerint. Ne ijesszen el senkit a sok hozzávaló, a legtöbb egy átlagos háztartásban elérhető, a hiányzók beszerzése pedig megéri a fáradtságot, mivel a végeredmény magasan veri a bolti változatokat. Tovább »

Nagyon káposztás palacsinta

Nagyon káposztás palacsinta

Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! :) Tovább »

Mini máktorta narancsos krémmel

Mini máktorta narancsos krémmel

A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes máktortákat, amelyek ötvözik a hagyományt és a mai trendeket. Tovább »

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Lassan sült pulykatekercs téli árparizottóval

Ha karácsony, akkor pulyka! Persze nem minden családban van így, de már sokak ünnepi asztalára kerül ebből az Amerikából származó szárnyasból, mely hazánkba török közvetítéssel került a XVI. században. Az angolszász egyben sütött és töltött variációnak sokakkal együtt én sem mernék nekiállni, de azért még bőven vannak lehetőségeink ezzel a madárral. Tovább »

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

Fehérboros krémleves sonkachipsszel és sült gesztenyével

A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi hangulatot megidéző sült gesztenyével krémlevessé. Tovább »

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Lazacos gougère azaz mini sajtos képviselőfánk

Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept (melyet Raymond Blanc „Egy nagyon éhes francia” című műsora ihletett, ajánljuk mindenkinek megnézésre!) a francia sós-sajtos gougère felturbózása, füstölt lazaccal, kapribogyóval, sajtokkal. Tovább »

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Osztrák kuglóf a dédnagymamától

Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az elkészítés módját. Ez a kuglóf mai napig kedvelt süteménye családunknak, ünnepi alkalmakon és rohanós hétköznap reggeleken egyaránt megállja a helyét! Tovább »

Fetás-rukkolás háromszög

Fetás-rukkolás háromszög

Nagyszerű kiegészítő krémlevesekhez, de magában is fogyasztható egy kellemes őszi borozós estén! Tovább »

Sültparadicsom-krémleves

Sültparadicsom-krémleves

A nyár utolsó lehelete ez a mediterrán ízvilágú paradicsomleves. Tovább »

"Nemzet Perece"

Egy könnyen elkészíthető sós finomság, az Államalapítás Ünnepének tiszteletére piros-fehér-zöld színben! Tovább »

Hideg cukkinikrémleves bazsalikommal és citrommal

Hideg cukkinikrémleves bazsalikommal és citrommal

Milyen levest együnk hőségriadó idején? Hideg zöldségkrémlevest! Egyszerre pótolhatjuk a folyadék, só és vitaminveszteséget, ráadásul laktató is. Mivel nálunk, a lullai „birtokon” kezdetét vette az évi cukkini dömping, most ebből a remek zöldségből ajánlok egy krémlevest, hűsítő joghurttal, citrommal és bazsalikommal. Csodásan frissítő, egészséges és laktató ebéd egy szelet pirított barna kenyérrel. Tovább »

       Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

Meggyes-cseresznyés szarvasszeletek, pirított zsályás-fokhagymás krumplinudlival

Tudom-tudom szegény szarvas, de lássuk be, hogy nagyon finom tud lenni szegény pára. Mivel a nagybátyám vadászik, így nálunk nem szokatlan a vadhús az asztalon. De aki nem ilyen szerencsés, az is hozzájuthat bizonyos nagyáruházakban vagy jobb henteseknél. A meggy- és cseresznyeszezon ihlette ezt a fejedelmi fogást, próbáljátok ki! Tovább »

       Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

Kemencében sült fehérboros kenyérlángos spárgával, camembert-rel és dióval

A spárgával kapcsolatos első komolyabb élményem a Vendéglátó Főiskolán esett meg, amikor a szakdolgozatomat írtam a „Kárpát-medencében termesztett gabonák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízvilágának megjelenése a magyar gasztronómiában” címmel. Dr. Sándor Dénesnek, a konzulensemnek az egyik konzultáción csak annyi megjegyzése volt, hogy a Dél-Alföld régióból az öttömösi spárgát érdemes megemlíteni, egy szót sem szólt a szegedi paprikáról vagy a szatymazi barackról. Bármikor egyeztettünk, mindig csak az öttömösi spárga került szóba, akkor még nem értettem, hogy miért. :) Tovább »

Bazsalikomos, citromos pisztráng a sütőből

Bazsalikomos, citromos pisztráng a sütőből

Igazi nyári kaja, amit kis előrelátással elkészíthetünk egy nyaraláson is, a siker garantált! Vízparton fogyasztva finomabb ;) Tovább »

Tagliatelle al pesto all'aglio orsino avagy széles metélt medvehagyma pesztóval

Tagliatelle al pesto all'aglio orsino avagy széles metélt medvehagyma pesztóval

Az olasz pesztó újraértelmezése bazsalikom helyett medvehagymával, friss házi tésztával. Tökéletes befejezése a medvehagymaszezonnak! Tovább »

Csináljunk finom házi tésztát - széles metélt

Csináljunk finom házi tésztát - széles metélt

Készítsünk bátran házilag tésztát! A különbség leírhatatlan a száraz bolti társaihoz képest. Ha van tésztagépünk azért, ha szeretjük a sodrófás kihívásokat, azért! Tovább »

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

Citromos harcsaszeletek medvehagymás kuszkusszal, mentás joghurttal

Ebben az ételben a friss és üde tavaszi ízvilágot háromféle módon idézzük meg, ebből az összhangból lesz az a csoda, amit nem érdemes kihagyni! Tovább »

Húsvéti töltött kagylótészta

Húsvéti töltött kagylótészta

Vajon mivel élhetik túl a vegák a sonka ünnepét, vagyis a húsvétot? Szerintünk ezzel a töltött tésztával, melyben a főtt tojás képviseli a húsvétot, a medvehagyma pedig a tavaszt. Tovább »

Almás tormakrémleves főtt sonkakockákkal

Almás tormakrémleves főtt sonkakockákkal

Egy remek megoldás, hogy a húsvéti levesből se kelljen nélkülözni a főtt sonkát! A pikáns tormakrémleves elsőre meglepőnek tűnhet, de az első kanál kóstolása után egyértelművé válik, hogy ez a húsvét esszenciája leves formájában. Tovább »

Medvehagyma-kisokos

Medvehagyma-kisokos

A legfontosabb tudnivalók a medvehagymaszezonhoz, avagy hol, mikor, hogyan és miért szedjük? Tovább »

Medvehagyma-krémleves fűszeres palacsintacsíkokkal

Medvehagyma-krémleves fűszeres palacsintacsíkokkal

Variáció a legegészségesebb kora tavaszi levesre, ami az erdő frissességét varázsolja a tányérunkba. Ha a medvék főznének, tuti ők is ezzel indítanák a tavaszt! Tovább »

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával – búcsú a téli zöldségektől

Sütőtöktócsni párolt lila káposztával – búcsú a téli zöldségektől

A tavasz már az ajtóban áll és kopogtat. Vegyünk méltó búcsút kedves téli barátainktól ezzel a színes recepttel, és engedjük be a tavaszt. Kösz mindent téli zöldségek, jó volt veletek! Találkozunk október tájékán! Tovább »

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

Vörösbabbal töltött krumplicsónak

A tökéletes böjti kaja, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint első pillantásra gondolnánk, a bab és a füstölt sajt párosa pedig remekül helyettesíti a húst! toltott_krumpli2.jpg Tovább »

Milyen salátát csináljunk télen?

Milyen salátát csináljunk télen?

Télen nagyon ki tudunk éhezni a friss zöldségekre. Egy rendes salátát nehéz összehozni ilyenkor úgy, hogy olyan költséghatékony és finom is legyen, mint nyáron. A paradicsom például nagy bánatomra alapból ki van lőve, de azért vannak még lehetőségek! Tovább »

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Mentás-cukkinis-citromos krumplinudli

Úgy alakult, hogy kímélő, de azért finom ételt kellett kreálnom, mivel nem csak az influenza, hanem a gyomorbajokat okozó vírusok is támadnak.Volt egy csomó maradék krumplim, amit már csak héjában lehetett megfőzni és így adta magát a nudli, vagy divatosabb olasz nevén a gnocchi. Na de mit tegyek rá? A cukkini jó, mert semleges. Alapvetően idényzöldségekkel főzök, de a cukkinivel télen is hajlandó vagyok néha kompromisszumot kötni nyáridézés címén. Valami fűszer is kellene, bekattant az ideális jelölt: a menta. Sokszor látom, hogy a TV-s szakácsok tesznek mindenbe, én pedig csak értetlenkedem, hogy jó lehet-e ez? Régóta készülök emiatt bevetni valami sós ételbe, itt volt a remek alkalom, hisz a menta nagy barátja a gyomornak és remekül kiegészíthető citrommal, mely szintén jól jön ilyen helyzetben. Tovább »

Színes receptek fehér karácsony helyett

Színes receptek fehér karácsony helyett

Karácsonyi menü 2014: Mediterrán paradicsomleves halgombóccal, Kívül-belül sütőtökös sertéstekercs foltos gombóccal, Gesztenyés, áfonyás ál-tiramisu Tovább »

Rokfortos burgonyakrémleves, pirított dióval

Rokfortos burgonyakrémleves, pirított dióval

A nagy karácsonyi készülődés közepette gyakran nem sok idő jut a főzésre, és ahogy az én példám mutatja gasztroblog írásra sem. Az egyre hidegebbre és téliesebbre forduló időjárás azonban megköveteli a meleg ételeket. Szerintem az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk gasztronómiai szempontból télen, az a meleg leves. A most következő recept gyorsan elkészül, nem igényel nagy gyakorlatot, de mégis különleges. Tovább »

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

Mézes csirke csicseriborsóval, almás gyömbéres mártásban

A sok fűszer, főleg a gyömbér miatt ez az étel felmelegíti testünket és lelkünket a ködös, szürke őszi időben. Próbáljátok ki, megéri! Tovább »

Sütőtökös fetás tészta

Sütőtökös fetás tészta

Őszintén szólva, nem vagyok nagy rajongója az ősznek, eső és köd, ebből következően kevesebbet süt a nap. De amikor süt, gyönyörűek a fények, amihez a kanadai sütőtökök ruhája is igazodik, zöldből narancssárgává, és ezzel együtt fogyaszthatóvá is válik. A sütőtök ezerféleképpen felhasználható, a nevéből eredő klasszikus sütésen kívül is, nagyon egészséges, és gyakorlatilag az egész telet ki lehet vele bekkelni. Ráadásul, ha nem terem meg a kertünkben, vagy nincs is kertünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, olcsón, jó minőségű példányokat lehet beszerezni szinte bárhol. Tovább »



MEGKÖZELÍTÉS
8660 Lulla, Kossuth L. u. 41.
IMPRESSZUM
LillaLulla Bt.
Tárhelyszolgáltató:

Légy a hálón Bt.
7634 Pécs, Gerbera u. 29.
perger@legyahalon.hu
© Minden jog fenntartva
OLDALTÉRKÉP
VENDÉGHÁZ
Apartmanok, Árak, Megközelítés, Kikapcsolódási lehetőségek, Gasztrónomia

SZOLGÁLTATÁSOK

TERMÉKEK
Vásárlási lehetőségek, Medvehagyma, Szörpök, Lekvárok, Zöldségkrémek, Chili

BLOG